ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΖΩΗ ΣΕ ΚΥΤΤΑΡΑ ΝΕΚΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Εξελίχθηκαν σε νέους πολυκύτταρους οργανισμούς, με νέες λειτουργίες κίνησης και αυτοθεραπείας!
Τα κύτταρα αποκτούν και “τρίτη κατάσταση ύπαρξης”, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Σίγουρα θα θυμάστε το Thriller του Michael Jackson, τον Dr Henry Frankenstein που είχε εμμονή με τη δημιουργία ενός ζωντανού όντος από μέρη πολλών εκταφών και φυσικά το Re-Animator, όπου ανθρώπινα σώματα βρίσκονται σε μια περίεργη κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου. Οι σκηνοθέτες αν και υπερβάλλουν συχνά, κατά περίεργο τρόπο σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν να ξέρουν κάτι παραπάνω και μάλιστα χρόνια πριν το μάθουμε όλοι οι υπόλοιποι… Αρκεί να διαβάσει κανείς το νέο επιστημονικό άρθρο που υποστηρίζει ότι μια «τρίτη κατάσταση» ύπαρξης, προστίθεται στη σύγχρονη βιολογία.
«Η ζωη και ο θανατος θεωρουνται παραδοσιακα ως αντιθετα», εγραψαν οι ερευνητες στο “The Conversation”. «Αλλα η εμφανιση νεων πολυκυτταρων μορφων ζωης από τα κυτταρα ενος νεκρου οργανισμου εισαγει μια «τριτη κατασταση» που βρισκεται περα απο τα παραδοσιακα ορια της ζωης και του θανατου».
Στην περίληψη του επιστημονικού τους άρθρου στο περιοδικό Physiology, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν σημαντικά κενά γνώσης σχετικά με τις αντιδράσεις των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων στο θάνατο. Αναφέρουν ωστόσο ότι εξετάζοντας τους μηχανισμούς επιβίωσης που επηρεάζονται από τον μεταβολισμό και το περιβάλλον, διαπίστωσαν ότι αυτή η έρευνα, την οποία παραλληλίζουν με την εμβρυογένεση, έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αναγεννητική ιατρική, να επαναπροσδιορίσει τον νόμιμο θάνατο και να παρέχει πληροφορίες για τα φυσιολογικά όρια της ζωής. Η δημοσίευση, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Τα κυτταρα συνεχιζουν να ζουν μετα το θανατο
Επικεφαλής καθηγητές της δημοσίευσης, είναι ο Peter Noble από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και ο Alex Pozhitkov από το Εθνικό Ιατρικό Κέντρο City of Hope στο Duarte της Καλιφόρνια. Πρόκειται για ανασκόπηση πρόσφατων μελετών σχετικά με την ικανότητα των κυττάρων να μετασχηματίζονται μετά θάνατον.
Σε αυτήν την “τρίτη κατάσταση ύπαρξης”, όπως ονομάστηκε, ορισμένα κύτταρα – όταν δέχονται θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο, βιοηλεκτρισμό ή βιοχημικά σήματα – έχουν την ικανότητα να μετασχηματίζονται σε νέους πολυκύτταρους οργανισμούς, επιδεικνύοντας νέες λειτουργίες που δεν είχαν ποτ, όσο ο οργανισμός ήταν ζωντανός.
Το συμπέρασμα αυτό, προκύπτει από την ενδελεχή μελέτη παλαιότερων ερευνών καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες ανακαλύπτουν την απίστευτη ικανότητα των κυττάρων να αναδιοργανώνονται και να παίρνουν νέες μορφές μετά το θάνατο του οργανισμού.
Κυτταρα δερματος έγιναν “xenobots”!
Το 2021, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα του δέρματος νεκρών βατράχων, μπορούσαν να προσαρμοστούν σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον και να σχηματίσουν αυθόρμητα πολυκύτταρους οργανισμούς – πραγματικές ζωντανές μηχανές δηλαδή, που ονομάστηκαν «ξενομπότ». Πρόκειται για ζωντανά μηχανικά συστήματα, κατασκευασμένα από βιοσυμβατά υλικά τα οποία αυτοανανεώνονται, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα κατασκευαστικά υλικά (χάλυβας, πλαστικό κ.α.) που φθείρονται με την πάροδο του χρόνου, ενώ έχουν επιβλαβείς και τις γνωστές σε όλους μας δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον.
Αυτά λοιπόν τα “ξενομπότ” από νεκρά βατράχια, εμφάνισαν συμπεριφορές πολύ πέρα από τον αρχικό βιολογικό τους σκοπό, αναπτύσσοντας τρίχες που ονομάστηκαν βλεφαρίδες, τις οποίες χρησιμοποίησαν για την κίνησή τους. Αποδείχθηκαν επίσης ικανά στη συλλογή υλικού, στην καταγραφή πληροφοριών, στην αυτοίαση και στην περιορισμένη αναπαραγωγή.
Κυτταρα του πνευμονα εγιναν… “anthrobots”
Ομοίως, άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα θα μπορούσαν να αυτοοργανωθούν σε μικροσκοπικούς πολυκύτταρους οργανισμούς γνωστούς ως «Anthrobots». Με μέγεθος όσο το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, ή της μύτης ενός μολυβιού, είναι αξιοσημείωτο ότι αυτά τα πολυκύτταρα πλάσματα σχεδιάστηκαν για να αυτοθεραπεύονται αλλά και να θεραπεύουν άλλα κύτταρα γύρω τους.
Κινούνταν ανεξάρτητα και αποδείχθηκε ότι είχαν περισσότερες ικανότητες έναντι των “xenobots”, όσον αφορά στη συνεργασία των κυττάρων στο σώμα και τη δυνατότητα επανασυναρμολόγησης κυττάρων σε διαφορετικές δομές για ποικίλες λειτουργίες.
Κυτταρα που λειτουργουν στην “τριτη κατασταση”
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί ανάλογες κυτταρικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια της ζωής. Ωστόσο, παραμένει προς το παρόν μυστήριο, τι είναι αυτό που τα οδηγεί σε αυτήν την τρίτη κατάσταση, μετά τον θάνατο ενός οργανισμού. Μια πιθανή εξήγηση, που θυμίζει λίγο από Frankenstein, περιλαμβάνει ένα κρυφό σύστημα «ηλεκτρικών κυκλωμάτων» αναζωογόνησης των κυττάρων, προκειμένου να σχηματίσουν έναν νέο οργανισμό μέσω της επικοινωνίας και της εκτέλεσης συγκεκριμένων λειτουργιών όπως η ανάπτυξη και η κίνηση.
Παραγοντες που επηρεαζουν την “τριτη κατασταση”
Το ερώτημα είναι αν όλα τα κύτταρα, όλων των οργανισμών, μπορούν να εισέλθουν σε αυτήν την τρίτη κατάσταση. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως όχι. Όπως λένε, οι μετάναση σε αυτήν τη νέα κατάσταση είναι πολυπαραγοντική, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών συνθηκών όπως η θερμοκρασία και η διαθεσιμότητα ενέργειας.
Άλλες μεταβλητές, όπως η ηλικία, η υγεία, το φύλο και ο τύπος του οργανισμού, επηρεάζουν επίσης αν τα κύτταρα μπορούν να εισέλθουν στην τρίτη κατάσταση.
Νεοι δρομοι στη βιολογια και την ιατρικη;
Το ερώτημα είναι αν και τα ανθρώπινα κύτταρα αντιδρούν υπό συνθήκες το ίδιο. Αλλά εκεί υπεισέρχονται και άλλοι επιπρόσθετοι παράγοντες. Ηθικής και νομικής φύσεως. Παραδόξως, εάν περαιτέρω πειράματα σε κύτταρα από νεκρά ζώα – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων – “σφραγίσουν” την απόδειξη αυτής της ικανότητας, θα μπορούσε ακόμη και να τεθεί και θέμα αμφισβήτησης του ορισμού του νομίμου θανάτου.
Οφείλουμε πάντως να παραδεχθούμε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε ίσως καταλύτη στην εξέλιξη της ιατρικής εισάγοντας καινοτόμες θεραπείς. Για παράδειγμα, τα «Anthrobots» θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τον ζωντανό ιστό ενός ατόμου ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία φαρμάκων, χωρίς να προκαλούν ανοσοαπόκριση. Ήδη ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ (NIJT) ανέπτυξαν συνθήκες μεγιστοποίησης της κινητικότητας σε επίπεδο βιορομποτικής. Με την είσοδο των «Anthrobots», στο σώμα, θα μπορούσε να επιτευχθεί η αρτηριακή πλάκα σε ασθενείς με αθηροσκλήρωση ή να απομακρυνθεί η περίσσεια βλέννας σε άτομα με κυστική ίνωση.
Και αυτές είναι λίγες μόνο από τις δυνατότητες και μόνο σε επίπεδο ιατρικής…
INFO
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : physiology