Fb. In. Tw.

“ΜΙΛΗΣΕ” ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ DNA. ΜΕΛΑΜΨΟΙ ΜΕ ΓΑΛΑΝΑ ΜΑΤΙΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

dna

Το DNA των Ευρωπαίων αποκαλύπτει ότι το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών μας δεν ήταν πάντα όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν με μια γραμμική πορεία, αλλά επηρεάστηκαν από περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες για χιλιάδες χρόνια!

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ DNA;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φεράρα στην Ιταλία ανέλυσαν το DNA ανθρώπων που έζησαν στην Ευρώπη τα τελευταία 45.000 χρόνια και κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ας δούμε τα βασικά ευρήματα της μελέτης!


“ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.”

 

ΤΟ ΣΚΟΥΡΟ ΔΕΡΜΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΕ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ

Αν νομίζετε ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι έμοιαζαν με τους σημερινούς κατοίκους της ηπείρου, η επιστήμη λέει κάτι διαφορετικό!

Από την Παλαιολιθική εποχή (45.000 – 13.000 χρόνια πριν), σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είχαν σκούρο δέρμα. Στην πραγματικότητα, το πρώτο άτομο που φαίνεται να είχε ελαφρύτερη επιδερμίδα εμφανίστηκε μόλις πριν 9.000 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης προϊστορίας, το χρώμα του δέρματος των κατοίκων της Ευρώπης δεν είχε προσαρμοστεί πλήρως στις χαμηλότερες τιμές υπεριώδους ακτινοβολίας της ηπείρου.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις αφορά τα μάτια!

Κατά τη Μεσολιθική εποχή (14.000 – 4.000 χρόνια πριν), παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση των ανοιχτόχρωμων ματιών. Ειδικά στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, οι άνθρωποι είχαν ήδη γαλάζια ή πράσινα μάτια, ενώ το δέρμα και τα μαλλιά τους παρέμεναν σκούρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η “έκρηξη” στην ελαφριά χρώση των ματιών συνέβη σε σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε.

Η ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Η Νεολιθική περίοδος (10.000 – 4.000 χρόνια πριν) έφερε μεγάλες αλλαγές στο DNA. Η γεωργία έκανε την εμφάνισή της και μαζί με αυτή, μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών.

Αγρότες από την Ανατολία μετακινήθηκαν στην Ευρώπη, φέρνοντας νέα γονίδια που επέτρεψαν την αύξηση των ανοιχτόχρωμων χαρακτηριστικών, ειδικά στο δέρμα. Ωστόσο, η ποικιλομορφία ήταν έντονη!

– > Σε περιοχές όπως η Νότια και Ανατολική Ευρώπη, το σκούρο δέρμα παρέμενε συνηθισμένο.

– > Παράλληλα, εμφανίστηκαν τα πρώτα κόκκινα μαλλιά, με τα παλαιότερα δείγματα να προέρχονται από την Τουρκία!

dna
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ: ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Κατά την Εποχή του Χαλκού (7.000 – 3.000 χρόνια πριν) και την Εποχή του Σιδήρου (3.000 – 1.700 χρόνια πριν), τα ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά που καταγράφονταν στο DNA άρχισαν να γίνονται πιο συχνά, αλλά όχι παντού!

– > Στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, το ανοιχτό δέρμα έγινε σχεδόν εξίσου κοινό με το σκούρο.

– > Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ρωσία, η σκούρα μελάγχρωση παρέμεινε κυρίαρχη.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι ότι το ανοιχτόχρωμο δέρμα έγινε διαδεδομένο στην Ευρώπη πολύ αργότερα από ό,τι πιστευόταν. Μέχρι και την Εποχή του Σιδήρου, υπήρχε μεγάλη ποικιλομορφία.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗΣ;

Η έρευνα έδειξε ότι η αλλαγή της μελάγχρωσης δεν ακολούθησε μια απλή πορεία εξέλιξης αλλά προέκυψε από πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

– > Η προσαρμογή στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) έπαιξε ρόλο στην επιλογή ανοιχτότερων αποχρώσεων του δέρματος, αφού το ελαφρύτερο δέρμα βοηθά στην παραγωγή βιταμίνης D σε περιοχές με λιγότερη ηλιοφάνεια.

– > Η μετανάστευση και η γενετική ανάμιξη έφεραν διαρκείς αλλαγές στα χαρακτηριστικά των πληθυσμών.

– > Μερικά βασικά γονίδια, όπως τα SLC24A5 και TYR, συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και των ματιών.

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Η ανάλυση αρχαίου DNA συνεχίζει να αποκαλύπτει συναρπαστικές πληροφορίες για το πώς εξελιχθήκαμε. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι προέρχονται από ένα πολύχρωμο παρελθόν, όπου οι άνθρωποι είχαν ποικιλία χαρακτηριστικών, ανάλογα με το περιβάλλον και τις μετακινήσεις των πληθυσμών.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η γενετική ποικιλομορφία ήταν και παραμένει βασικό στοιχείο της ανθρώπινης εξέλιξης. Το πώς θα αλλάξει η γενετική σύσταση των ανθρώπων στο μέλλον, μένει να το δούμε!

INFO

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : PHYS ORG